När vi testade de typiska riskerna för Tinder-användare i praktiken, berättade t.ex. en singelkvinna för oss om en obehagligt påträngande kandidat bland hennes matchningar. När de utväxlade mobilnummer för att chatta på WhatsApp, inledde han chatten med följande:
"Så du kommer alltså från landet och har nu utvandrat till storstan?"
Informationen hade han hämtat från hennes Facebook-profil ...
Samtidigt cirkulerar det till och med guider på internet i stil med "Tinder Stalking för nybörjare". Praktiska steg-för-steg-beskrivningar visar hur du hittar någon på Tinder och hur du utöver att flirta med personen även likt en hobbydetektiv kan ta reda på allt om hens liv.
Men är det verkligen så enkelt?
För att ta reda på det genomförde vårt redaktionsteam ett Tinder Stalking-test där vi kontrollerade profilerna för totalt 100 kvinnor och män med avseende på deras "transparens".
Slutresultatet kan vi avslöja direkt: i 60 procent av fallen var Tinder Stalking överhuvudtaget inte möjligt. Här slutade stalkningsförsöket vid bildsökningen på Google. I vissa värre fall hade vi dock kunnat bli tvättäkta proffsstalkare.
Nedan redovisar vi var det verkligen kan sägas föreligga en reell risk med Tinder-appen och var det mer handlar om överdriven skrämselpropaganda. Utöver det visar vi dig hur du med ett par enkla åtgärder kan flirta säkert på Tinder och även känna dig säker på Twitter, Facebook och i andra sociala nätverk på webben.
I majoriteten av stalkningsförsöken misslyckas vi i vårt test.
Bidrar Google till Tinder Stalking?
Rent krasst är det faktiskt så: Googles bildsökning erbjuder ett perfekt verktyg för den som är ute efter att spionera. Insikten om att man med hjälp av Googles bildsökning inte bara kan avslöja bedragare (som ”fakers” och ”romance-scammers”) utan även stalka singelprofiler, har vid det här laget spridit sig även hos online-flirtare.
Den som använder samma bild såväl vid dejtingen som på Twitter, Instagram, LinkedIn, Facebook o.s.v. löper risk att utsättas för stalkning, eftersom denna bild kan förvandlas till en informativ förbindelselänk för nyfikna och snokare.
När handlar det om Tinder Stalking?
När någon med hjälp av Tinder-fotot plus förnamnet via bildsökning på Google hamnar på personens profil på Twitter, Instagram, Linkedin eller i något annat offentligt register och där kan få tag i stalkningsoffrets fullständiga namn och på så vis kan hitta hen på Facebook eller i värsta fall direkt på hens arbetsplats, då handlar det om ett klassiskt fall av Tinder Stalking.
Stalkningstestets mest lättfunna offer
I testets gravaste fall lyckades vi snoka upp en 30-årig kvinna med hjälp av de digitala spår hon lämnat efter sig på internet under de senaste fem åren. Vi gick raka vägen från hennes Tinder-bild + förnamn till Twitter och ett modellregister som hon anmält sig till efter sina studier.
Twitter gav oss hennes fullständiga namn. Hennes sista tweet och modellregistret informerades oss om i vilken stad hon bodde. Med dessa uppgifter lyckades vi inom fem minuter ta reda på att denna singelkvinna numera var framgångsrik advokat och var hon jobbade. Hade vi varit äkta Tinder-stalkare, hade vi nu kunnat terrorisera henne genom att skicka anonyma blombuketter ...
Tinder Stalking: ett extremt fall
Riskberedskap på Tinder-appen
Den som vill registrera sig på Tinder, måste ha ett Facebook-konto, eftersom det krävs för att kunna registrera sig på dejtingappen. De flesta singlar tycker inte detta är konstigt eller funderar någon längre stund över vilka konsekvenser en sådan överföring av information eventuellt kan få för deras del.
Endast ett fåtal av de flirtsugna tvekar till att ge Tinder tillgång till Facebook-profilen och att använda sig av de uppgifter som finns där. Knappt någon går först systematiskt igenom inställningarna för sin profil på Facebook, Twitter, Instagram o.s.v. för att hitta och täppa till säkerhetsluckor innan hen i jakten på flirtar låter installera Tinder-appen i sin smartphone. Om den som vill dejta spontant alls funderar över säkerhet, tänker hen kanske snarare på säkert sex än på personlig datasäkerhet.
Och förvandlas då Google genast till ett universalverktyg för Tinder Stalking? Inte alls: I vårt test visade det sig att de tips man hittar på nätet om hur man gör för att ta reda på vem som döljer sig bakom en Tinder-profil, endast fungerar som avsett under vissa förutsättningar.
Vilka klarar sig i Tinder Stalking-testet?
De Tinder-användare som vi inte vi kunde spåra, var de som
- antingen var extra listiga och redan sedan länge börjat omsätta våra Anti-Tinder-Stalking-tips i praktiken eller
- de som uppenbarligen inte är med i flera sociala nätverk, d.v.s. inte nät verkar så mycket online. I vårt test var det i genomsnitt personerna som var 40+ som tillhörde denna kategori. De flesta kandidater som fick ett "positivt testresultat" var runt 25–30 år.
Är riskerna med Tinder Stalking överdrivna?
Det krävs egentligen ingen Tinder-app för att göra dig medveten om hur mycket av dina personuppgifter som faktiskt är mer eller mindre offentligt tillgängliga på internet. Den som på Facebook har flera hundra vänner, vissa som man inte ens är personligt bekant med, har redan valt att utsätta sig för en viss grad av "transparens".
Det finns ingen "generell" risk med Tinder-appen
Vårt test visade två saker: Den som är intresserad av att stalka en Tinder-matchning, måste även ha en motsvarande passion för att snoka. I vårt Tinder Stalking-testet var vi faktiskt "endast" framgångsrika i 40 av 100 försök: Där kunde vi via Tinder-bilden och förnamnet luska ut det fullständiga namnet via Twitter, Instagram eller något annat socialt nätverk och sedan därifrån spåra personen på Facebook.
Vi lyckades aldrig göra en direkt koppling mellan Tinder och Facebook: bildsökningen på Google gav oss inga profilbilder, även om dessa var helt offentliga på Facebook.
Enkla knep för att undvika alla risker med Tinder-appen
Det bästa skyddet mot Tinder Stalking: enkelt och effektivt
Det har förekommit enstaka fall av obehagligt snokande, likt det vi berättade om inledningsvis, på grund av de "Guider till Tinder Stalking" som cirkulerar på internet. De visar hur det räcker med bara ett par klick för att få tag i relevant information om en Tinder-matchning.
Den som inte vill lämna ut information om sig själv så lättvindigt och okontrollerat, behöver bara följa ett par enkla grundregler för att helt eliminera risken för den personliga säkerheten vid användning av Tinder-appen.
Tre effektiva knep för att tindra säkert
- Anti-Tinder-Stalking-regel: det snabba sättet
Använd aldrig samma profilbild i flera sociala medier. Det vill säga: Använd alltid olika bilder på Facebook, Twitter, Instagram o.s.v., och använd sedan den aktuellaprofilbilden endast där och ingen annanstans.
- Anti-Tinder-Stalking-regel: det lätta sättet
Använd, där så är lämpligt, inte ditt fullständiga namn, utan välj ett annat användarnamn (nickname) – det går förstås bra på Twitter, men fungerar sämre på LinkedIn ...
- Anti-Tinder-Stalking-regel: det extrasäkra sättet
Detta gäller framförallt alla dem som på grund av att de har ett så stort nätverk på olika sociala medier är betydligt mer sårbara för Tinder Stalking! Efter Tinder-registreringen – lägg helt enkelt alla de foton som du använder på Facebook i privata album som endast dina vänner har tillgång till. Byt sedan den synliga profilbilden på Tinder mot en annan (som endast vännerna kan se) och radera den gamla bilden. Utöver detta bör du naturligtvis även göra tidslinjen i Facebook-profilen synlig endast för dina vänner. Att köra supersafe är ibland lite knepigare …
De bästa portalerna med kontaktannonser i din region:
Margareta Lund Sedan 2008 övervakar hon online dating scenen i Norden och ses av media som en av de ledande experter på området.
Har du frågor eller synpunkter?
Kontakta henne!
Fler intressanta online dating tips och råd: